Cine poate spune?

Viața este o școală pe care nu o vei absolvi niciodată. Știi doar că la sfârșit te așteaptă un mare test. Nu exista notă minină de trecere cum nu există nici notă maximă. Îl iei sau nu.

În primii ani primești o carte, mare și groasă ce o porți zilnic după tine, unde găsești niște reguli clare – sau cel puțin așa ar trebui. După ce ai învățat acele reguli începi să vorbești și să scrii. Înveți să te exprimi în felul tău.Dacă răsfoiești mai departe vei vedea că urmează un nou capitol, împărțit pe patru lecții:

Prima lecție este adunarea. Este ușoară și scurtă – câteva pagini. Înveți să accepți tot ce primești fără să te întrebi dacă meriți. Primești afecțiune, siguranță, iubire, prieteni …

A doua lecție se numește scăderea. Care este diferența între 100 și 5? Care este diferența între toți cei care se dau drept prieteni și cei câțiva care sunt prietenii tăi adevărați ? Pot trece mai mulți ani până înveți.

Acum urmează două lecții mai complexe: Înmulțirea: Tot ce ți-a rămas în urma scăderii trebuie să înmulțești cu zece. Vei învăța că și cel mai banal sau simplu lucru, ce nu necesită mult efort, un zâmbet spre exemplu, poate avea un efect, o valoare înzecită. Aici înveți să iubești, iar faptul că iubești te face să iubești mai mult. Aici înveți să te bucuri mai mult când faci un cadou, decât atunci când îl primești, înveți să transformi bucuria altuia în bucuria ta.

Împărțirea, ultima lecție din acest capitol este și cea mai grea. Nu poți ajunge la ea dacă n-ai trecut și învățat din celelalte lecții, pentru că ea este, într-un fel, rezultatul acestora. Din tot ce primești trebuie să știi ce este adevăr și minciună, să apreciezi ceea ce ai la adevărata sa valoare ca apoi să poți da mai departe tot ce este mai bun din tine, fie prietenia, fie iubirea.

Și totuși …

Cine poate spune dacă lumea în care te-ai născut e pentru tine?

Cine poate spune de ce încrederea iți este înșelată? De ce ești mințită și apoi abandonată?

Cine poate spune de ce odată cu vârsta nu trece naivitatea?

Cine poate spune dacă am făcut alegerea potrivită?

Și totuși … câte lecții mai am de învățat …

Ce am făcut să merit tot ce primesc?
Ce am făcut să merit ca visele mele să se împlinească?
Ce am făcut să merit să cunosc așa persoane minunate, care mă ajută atât de mult și îmi sunt mereu alături?
Ce am făcut să merit?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s